Stinger Ventura/Vector Europe 966r met elkaar vergeleken (1999). Al enige tijd konden wij geen Stinger radardetectors leveren, volgens de diverse media schijnt Stinger een conflict te hebben met Bel; de fabrikant van het product. Als we de media mogen geloven schijnen er zelfs rechtszaken geweest te zijn tussen beide partijen.

Wij werden benaderd door een firma die een detector konden
leveren die speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt is en zeer goed werkt. Wij namen de proef op de som.

 

Gewapend met een Stinger Ventura en een Vector Europe 966r gingen we op pad.

Beide detectors hebben wij op exact dezelfde plaats voor de voorruit geplaatst. De gevoeligheid is op deze plek minder dan wanneer hij in de neus van de auto ingebouwd zou zijn. Maar omdat beide op de zelfde plek hingen, konden wij ze perfect met elkaar vergelijken.

Het was geen enkel probleem om een werkende 24 ghz radar te vinden, deze wordt namelijk op veel provinciale wegen gebruikt en een ritje van 15 kilometer over de A12 leverde ons vier gevulde kasten op. Beide detectors reageerde ruim van te voren. Soms de Vector een fractie eerder, soms de Ventura een fractie eerder.

Om de 34 ghz te testen (deze radar wordt veel op de snelwegen ingezet om wat geld te verdienen), moesten wij meer geduld hebben.

Na enkele dagen kwamen we er een op de A12 tegen. Beide detectors reageerde wederom gelijk en toen was het voor ons duidelijk. De detectors lijken niet alleen qua uiterlijk op elkaar, maar ook inwendig lijken ze hetzelfde.

Wij zijn er echter van overtuigd dat de 966 een prima detector is en
absoluut niet onder doet voor de Ventura. Ook de ESP chip die de latere versies van de Ventura in zich hebben om GSM signalen niet als radar te zien en de kans op vals alarm te verkleinen zit in de 966.

Toen de Vector Europe 966r bij ons binnenkwam en we de testopstelling gebruiksklaar hadden gemaakt hebben we contact op genomen met Stinger. Onze vraag was simpel, bij jullie staat een 34ghz radar aan de weg, mogen we die 5 minuten gebruiken om de Vector te testen.

Zo simpel als de vraag was, luidde ook het antwoord: ‘wij willen hier geen tijd aan besteden, de Vector is bij ons al lang getest en het is geen Stinger’. Dit klopt, hij heet Vector.

 

 

 

© Peter de With